Puntendeling op Luchtbal ’76 na tumultueus slot

Solona heeft de kans om zijn leiderspositie te verstevigen, laten liggen. Op verplaatsing naar ‘de Luchtbal’ kwam het niet verder dan een gelijkspel. Ondanks de 0 – 3 voorsprong gaven de Goddelijke Kanaries alsnog een punt weg. “Ik ben niet tevreden met een gelijkspel, maar het is een correcte uitslag”, zei interim-coach Johan Borremans.

Sebrechts was belet dus nam Johan Borremans de taak van coach op zich. Meeusen, Jansen, Janssens en De Bie hadden professionele verplichtingen waardoor de keuze beperkt was. Volgende spelers verschenen op het parket: W. Goris, L. Lumbeeck, S. Claes, J. Knaepkens, M. Baert en D. Van Kiel.

Een bijzonder gretig Solona zette de thuisploeg meteen onder druk. De Kanaries vuurde het ene schot na het andere af in de openingsfase vooral Baert en Lumbeeck wisten de kooi van de thuisploeg te bestoken. De doelman hield de thuisploeg in de partij. Tot minuut 8 waarin M. Baert vanuit een scherpe hoek Solona op voorsprong bracht. Enkele tellen later werd het zelfs 0 – 2 na een mooie 1-2 opgezet door Knaepkens, via Claes en opnieuw Knaepkens die de bal hoog in doel afwerkte.


Het spel verliep in het voordeel van Solona en coach Borremans bracht D. Van Kiel in om met zijn ervaring de rust in het spel te brengen en zo de voorsprong vast te houden tot en met de rust. Van Kiel had echter geen zin om de wedstrijd op slot te smijten en bracht met een heerlijke draaibeweging Claes alleen voor doel, deze twijfelde niet en legde de bal in het mandje. De goalie van Solona – voor de gelegenheid in een echte Gábor Kiraly outfit – had  tot dan toe weinig werk en moest zich enkel op een afstandsschot verweren. Ruststand: 0 – 3.

Zo goed de eerste helft verliep voor Solona, zo slecht begon de tweede periode. Luchtbal had al wel met een speler minder moeten spelen na vermeend handsspel. Luchtbal startte agressiever en speelde met meer risico in hun spel.  De Kanaries stonden onder druk maar Luchtbal kon Goris geen enkele maal in gevaar brengen. Tot halverwege de tweede periode bleef het spel vast zitten. Net wanneer de moed in hun schoenen begon te zakken, toverde men uit diezelfde schoenen een heerlijk afstandsschot op het doel van Goris. Goris kansloos en de thuisploeg kreeg terug meer vuur in het spel.

Solona kon niet meer dreigen zoals het deed in de eerste helft op enkele individuele acties van Baert en Knaepkens na. Met nog 7 minuten op de klok speelde Luchtbal met een alles of niets tactiek. Een verre bal leek verloren te gaan maar een communicatiefout tussen Baert en Goris bracht een speler van Luchtbal voor een leeg doel. 2 – 3. De wedstrijd lag opnieuw open en dit was bij beide ploegen te voelen. Duels waren op het randje van… Dit zorgde voor een kortsluiting bij de afgevaardigde van de thuisploeg. De wedstrijd werd enkele minuten stilgelegd. Tijd voor Solona om zich even te herbronnen en de rust opnieuw te zoeken in het spel.

Het spel werd opnieuw hervat en Solona nam de bovenhand, kleine kansjes werden afgedwongen maar Kiele en Claes konden deze niet verzilveren. Net voor de reguliere speeltijd nam een speler van de thuisploeg de bal mee voor het doel van Goris met een sleepbeweging nam hij verdediger en doelman in het ootje (*)  een inschuivende Claes kon de bal niet tegenhouden, zo stonden de bordjes weer gelijk: 3 – 3.

Tot ieders verbazing floot de scheidsrechter meteen na deze goal de wedstrijd tot een einde. Met als gevolg een groot ongenoegen bij de spelers en bestuur. Het mocht niet baten, de beslissing was definitief. We onthouden een ijzersterke eerste helft van onze Kanaries en kijken reikhalzend uit naar de volgende thuiswedstrijd: 4 december 2015 tegen Los Amigos.

Enkele reacties:

Johan Borremans: “Spijtig dat we de 2 punten niet mee naar huis nemen, zeker na onze sterke eerste helft. De gevoelens zijn nog wat gemengd met de beslissing van de scheidsrechter op het einde. Op mijn klok stonden nog welgeteld 3 minuten. Ach ja, zo gaat het nu eenmaal. Ik ben niet tevreden met het gelijkspel maar uiteindelijk is het wel een correcte uitslag.”

David Van Kiel: “Ik ben blij dat ik nog eens deel mocht uitmaken van deze kern. Met mijn assist bewijs ik nog steeds dat ik meekan op het hoogste niveau. Al had ik liever gewonnen vandaag!”

Mathias Baert: “Ik was verbaasd door de mooie infrastructuur van sporthal Luchtbal. Ik dacht dat men enkel met een elektronisch scorebord werkte in de hoogste rangen van het zaalvoetbal. Misschien heb ik mij daardoor even laten afleiden toen met het misverstand met Goris, maar ik kon écht geen kant op! Ik weet niet wat er gebeurde, plots verscheen de bal in de voeten van de tegenstrever.”

Stef Claes: “De assist op Knaepkens was een ingeving van het moment. Knaepkens liep goed door en ik zag de ruimte achter de verdediging. Met een subtiele tik achter het steunbeen kon ik Knaepkens alleen voor doel zetten. Of dit ook had gelukt met Meeusen in de ploeg? Mmm.. daar ga ik niet op antwoorden.”

In de rand:

Net voor de wedstrijd werd duidelijk dat Filip ‘Regi’ Ceulemans dan toch niet in ging op zijn selectie voor deze uitwedstrijd. Het enfant terrible bleef thuis bij vrouw en kind. “Gezien de omstandigheden in het slot van de wedstrijd is het misschien goed dat Ceulemans geen deel uitmaakte, hij had zich wel eens kunnen misgrijpen aan de beslissing van de scheidsrechter (ref. vroegtijdig affluiten). Langs de andere kant hadden we met hem de wedstrijd misschien vroeger naar onze kant kunnen trekken.”, sprak een teleurgestelde coach.

Levi Lumbeeck heeft zijn veldschoenen vorig seizoen aan de haak geslagen maar daardoor wilt hij het sportieve nog niet opgeven. Lumbeeck zou een snelcursus “Scouting for dummies” begonnen zijn. Op maandag start hij steevast met de analyses van de uitslagen in de provinciale reeksen van het Belgische voetbal. Van 4de tot 1ste wordt geen enkele wedstrijd overgeslagen. Opgelet José! Lumbeeck is coming!

Knaepkens scoorde zondag een Hattrick voor zijn ploeg, ook vandaag vond hij weer de weg naar de netten. Het is duidelijk dat de Solona-jeugdwerking goed haar best doet. “Knaepkens is het uithangbord van wat onze club wil met zijn jeugd”, aldus zo sprak het bestuur.

 

(*)Iemand in het ootje nemen betekent 'iemand voor de gek houden, iemand beetnemen'.

Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) betekende ootje in deze zegswijze letterlijk 'kleine letter o' en later 'kringetje', zoals in kinderspelen. Denk aan het liedje: 'We maken een kringetje van jongens en van meisjes …' Als men iemand in het ootje nam, vormde men een kringetje om deze persoon heen om hem vervolgens voor de gek te houden.